onsdag 31 december 2008

聖誕快樂!

聖誕快樂! (Shèngdàn kuàilè)
Julen är kom och gick. Jag skulle gissa att den passerade mer omärkbar här i Taiwan än vad den gjorde hemma. På ett sätt tycker jag det är skönt, för det har gjort att man inte längtat hem till familj och vänner lika mycket som man troligtvis hade gjort om någon sorts julstämmning hade infunnit sig. Till exempel har vi inte ledigt från skolan utan det har varit skola precis som vanligt varje dag.

Fast vi svenskar kände på julafton att vi ändå inte bara kunde sitta hemma och göra våra läxor. Så vi bokade ett bord på den ända svenska restaurangen som finns här i Taiwan. Den ligger i Taipei, heter Flavors och drivs av en svensk kock och hans taiwanesis fru. Det serverades svensk julbord med allt vad det innebär. Kostade ungefär som ett julbord i Sverige kostar. 1700NDT + 10% service avgift(vilket känns konstigt att betala när man går och tar maten själv?!) vilket motsvarar cirka 450 kr.

Maten var god. Fast det går ju självklart inte att jämföra med mammas köttbullar, pappas grisfötter och så vidare. Det blir aldrig samma sak. Brevid oss satt ett taiwanesiskt sällskap. Mannen i sällskapet kommer efter ett tag och frågar oss om vi är från Sverige. Strax därefter kommer det in var sin öl. Vi tackar så mycket och han berättade om ett löfte han gjort när han var i USA för 30 år sedan. Det var att varje gång han såg en utlänning dricka alkohol i sitt hemland, Taiwan, skulle han bjuda på en runda. Vad jag förstod det som hade han hållt detta löfte. Han presenterade sig som Uncle Bill och hade varit till Sverige ett flertal gånger. Första gången var efter han avklarat sina studier. Hans far hade då sagt till honom att han borde åka till Sverige, för ett land med sådan liten befolkning men ändå har uträttat så mycket, dit borde han åka och lära sig något. Uncle Bill var väldigt trevlig så det slutade med att vi sköt ihop våra bord.

Sittades på min vänstra sida har vi Uncle Bill
Bland annat Vice Chairman av Kang Da Information Inc.


Efter ett par öl och snapsar gick Uncle Bill och hans sällskap och vi svenskar var kvar sist på stället pratade vi en stund med Ola och hans Stephanie. När vi till slut skulle gå sa de att vår nota redan var avklarad. Då visade det sig att Uncle Bill hade betalt allt som en liten julklapp.

God Jul & Gott Nytt år allesammans!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej kusin!

Följer bloggen och det känns skönt att du verkar ha det himla bra.

Önskar dig såklart ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Många kramar
Anna-Carin med familj

Anonym sa...

Visst är taiwaneserna trevliga? Och hur ofta skulle det omvända hända i Sverige - alltså att en svensk skulle betala julbordet för ett gäng okända utlänningar? Inte ofta...

Anonym sa...

Låter som du haft en bra jul trots att du var tvungen o gå i skolan osv. Hoppas nyår var lika bra o att allt e bra med dig! Om vi inte hörs snart så önskar jag dig en trevlig resa på ditt lov. Själv åker jag tillbaka till Lkpg på måndag, inte så värst kul direkt =) Pussokram

Unknown sa...

Hej Kingen allt väl!

Blondibella uppdaterar sin blogg 6-7 gånger om dagen, detta borde du ta till dig då ja nu läst om dina julspektakel i över en månad.

Här hemma i Sverige är de bra och jag reser omrkign i landet och spelar piano, är för tillfälet i Karlshamn o ska lira funk med frasse på statshotellet imorn.

Hoppas du mår bra och att studierna inte tar kål på dig.

Ha de kompis Mvh Manne